събота, 23 март 2013 г.

Октавия Бътлър "Зора"

"Да знаеш и да използваш знанието не е едно и също нещо."
...

"Зора" е първата книга от трилогията "Ксеногенезис". Мислех да изчакам поне втората част, за да я зачета, но любопитството все пак надделя.

Героят на тази история е жена, казва се Лилит (името едва ли е случайно), а историята, която ще ни разкаже започва с нейното пробуждане от дълъг около 250 години сън на борда на извънземен космически кораб - или поне нещо, което прилича на кораб. Разбираме, че на Земята е имало война, която почти е заличила чoвечеството.

Докато Лилит свиква с обстановката ние пък ще видим извънземните малко по-отблизо. Признавам, че веднага ги харесах. А това, което направиха на Лилит с паметта определено не бих го отказала. Добре де, често съм мислила по въпроса. И други неща, които правят с нея не бих отказала, но да не се отвличам от темата.

...аnd they have a plan :)

Намеренията на изънземните включват освен Лилит още определен брой хора. С тях ще се запознаем постепенно, различни мъже и жени, оцелели след човешката война. Всъщност плана на извънземните не е точно план, защото това, което мислят да направят е дълбоко вкоренено в самата им същност, те го правят, защото такава е тяхната природа.

А хората? Те често тръбят наляво и надясно своята човечност, но дали имат право на това?

Романът на Октавия Бътлър е едно истинско малко бижу. Очаквам с нетърпение следващата част и честно казано много повече ме интересува съдбата на извънземните, отколкото тази на хората. В този роман те печелят повече от убедително моите симпатии. Хората засега не се справят никак добре. И понеже достатъчно се разграничих от собствения си вид и неговите предразсъдъци ще добавя, че жена също може да пише добра фантастика (както и да я чете).



 Превод на Росен Рачев

 Издание на Colibri, с фантастично красива корица

 Книга N 4 от поредицата Галактики


Няма коментари:

Публикуване на коментар