неделя, 14 април 2013 г.

Джонатан Франзен "Поправките"

"Две от страните на квадратната маса бяха щастливи, а две - не."
...

Главната роля в този роман е отредена на едно американско семейство, типичен представител на средната класа. Инид и Алфред, вече пенсионери; тя е малко досадна и плаща висок данък "обществено мнение", той е малко твърдоглав и не съвсем здрав. Ще ги видим и като по-млади. Трите им деца Чип, Диана и Гари са зрели хора, всеки поел своя път в живота.

Чип е почти на 40, бивш преподавател в университет. Той е загубил работата си след малко нелепа история със студентка. Тъй като живота му се обърква от тази случка той така и не може да си намери правилното място. Гари е първородния син, по-възрастен от Чип, има семейство, опитва се да върши всичко по правилата. Диана е най-малката. Тя е разведена, но няма деца, с доста объркан сексуален живот. Общото между тях е, че всички са нещастни, всеки по свой начин. Героите в романа не са много, предвид доста големия обем, но са напълно достатъчни за целта на автора, това определено ми допадна като подход.

"Поправките" е един наистина много хубав роман, добре написан, добър стил, много оригинално боравене с езика - за всеки от героите си авторът е подбрал различен тип език, съответстващ на мирогледа му, професията и нещата, които го вълнуват. Самите образи на героите са изградени много успешно, веднага може да си ги представиш, да ги почустваш и да ги откриеш в себе си или в хората, които са около теб. Но за съжаление някак си не накара сърцето ми да забие учестено. Финалът е много силен.

Романът е писан преди повече от 10 години и ми се струва, че ако го бях прочела тогава щеше много повече да ми хареса. Разбира се това е абсолютно субективно. Въпреки че не получих очакваната голяма доза вълнение романът си струва да се прочете и да се осмисли.

Много вдъхновяващи ревюта на Преслав в Литературата Днес и на Христо в Книголандия

   
 Превод на Владимир Молев

 Издание на Colibri

 "Поправките" в Goodreads

Няма коментари:

Публикуване на коментар