вторник, 2 юли 2013 г.

Гавин Смит "Ветеран"

"Да караш космически кораб, е пълна скука. Погледнеш наляво - черно, обърнеш се надясно - ха, още малко черно. Но да летиш на два метра над земята с над шестотин оборота в минута, гледката на трасиращите куршуми и дрогата, която разпалва кръвта във вените ти - ето това е купон."
...

Джейкъб Дъглас е ветеран от войната с извънземните. В момента, в който започва романа го намираме не много в кондиция - живее в беден квартал, отдал се е на пиене и дрогиране както с виртуална реалност, така и с по-конвенционална дрога. Самата война се води вече 60 години, без да има явен победител. Това е първия и единствен разумен вид, с който се е сблъскало човечеството, но вече е във война.

Ветераните от тази война са добре обучени и оборудвани - самия Джейкъб е смесица от биология и технологии, има вградени оръжия в тялото си, софтуер за по-добри инстинкти, като зрение, слух, реакции, дори чувства. Всъщност и останалите хора ползват различни импланти, всеки колкото може да си позволи. Завръзката в романа се явява едно обаждане от бившия му командващ, който му дава задача да проследи съмнителен обект, приземил се на Земята, очевидно принадлежащ на извънземните.

Джейкъб обаче не изпълнява мисията по план, а взима друго решение. То ще го отведе надалеч и ще е постоянно преследван. Съответно има много битки и много оръжия. В романа има и ретроспективни моменти, чрез които разбираме подробности от живота му като войник и военните действия с извънземните. Просто няма начин да не харесате този тип! Много е готин. Извънземните не са описани много детайлно, за тях научаваме повече косвено.

Останалите герои също са повече от интересни - малолетна проститутка, религиозен хакер, киборг - полуриба и стари бойни другари - всичките подобаващо откачени, а единия от тях - почти извънземен. В мрежата се разхожда и същество, наречено Бог, супер смешно е като се обръщат към него, иначе доста прилича на Джейн от сагата за Ендър. Хумора е много тънък и много ми допадна. Като цяло - една чудесна съвременна фантастика, която си изчетох с голям кеф.

Много добър анонс на романа на задната му корица, там често се пишат доста глупости и супер ме дразнят понякога, но тук написаното дава доста добра реална представа за книгата. Мисля, че Колибри стават все по-добри в селекцията си за фантастика и дано така да продължават. Разбира се, ще очакваме и продължението на този роман, "Небесна война",  надявам се скоро.


Превод на Радостин Желев

Издание на Colibri

Книга N 7 от поредицата Галактики

Българското издание в Goodreads

Няма коментари:

Публикуване на коментар