петък, 13 септември 2013 г.

Едуардо Мендоса "Ни вест от Гурб"

...

Кратък, но много забавен роман със сравнително прост сюжет - двама извънземни се приземяват в Барселона с цел да проучат формите на живот. Понеже те пътуват в чист вид, само интелект, се налага да се материализират в човешки същества, за да се слеят с околната среда. Единия извънземен, въпросния Гурб, взема тялото на популярна и привлекателна поп певица, спира една кола на стоп и буквално изчезва. Съответно другия започва да го търси из улиците на града като си води дневник за това, което му се случва. Дневникът започва с ден 9-ти и свършва с ден 24-и, а дните са разделени на часове. Под точен ден и час може да прочетем например:

08.01 - сгазва ме Опел Корса
15.03 - падам в шахта, изкопана от Каталонската водна компания
04.32 - повръщам на алеята на площад "Универсидад"

Наред с това ще прочетем и изводите, до които е стигнал извънземния, наблюдавайки поведението на хората, супер забавни са и страшно иронични. Ето един от тях:

"Основната разлика между богатите и бедните, изглежда, е следната: където и да идат богатите не плащат, независимо че си вземат или консумират каквото им хрумне. Бедните обаче си плащат дори за въздуха."

И един за времето: "Вали като из ведро. Валежите в Барселона са като действията на кметството: рядко, но преминават всякакви граници."

Книжката се чете за 2,3 часа, много е весела и разпускаща. И още - предимството на телепатичното общуване не е в скоростта, а в това, че може да говориш с пълна уста, а сауната може да служи за претопляне на мекички. Ще чета тепърва Мендоса, това беше само за разгрявка :)



 Превод на Боян Молина

 Издание на Colibri

 Във Goodreads





Няма коментари:

Публикуване на коментар