събота, 11 януари 2014 г.

Бернар Вербер "Ние, боговете"

"Любовта е победа на въображението над разума."
...

"Ние, боговете" започва точно от там, от където свършва "Империята на ангелите". Въпреки че този роман поставя началото на нов цикъл абсолютно немислимо е да не се прочетат предните две части (според мен). Главния герой отново е Микаел Пенсон, който отново среща стари приятели на новото място. А то е един остров, на който има планина, която се казва Олимп и очевидно не е на Земята. Това, което е различно тук е, че хората отново имат тела, а не са безтелесни като ангелите. Само че вече не са ангели, а богове-чираци. Познатата ни от предните две части тайфа ще нарече себе си теонавти, любопитни както винаги и готови да откриват нови светове.

И понеже в света на Вербер човек се учи не само докато е жив, а и след това, нашите герои ще тръгнат отново на училище и то съвсем истинско - с лекции и упражнения. А лекторите са някои избрани богове - Кронос, Хефест, Посейдон, Арес, Хермес, Деметра, Афродита. Който е играл повечко стратегически игри това много ще му помогне. Защото учениците хващат един свят на който няма никакъв живот и създават такъв от най-простите молекули до интелигентни човешки същества. Всеки си изгражда своя цивилизация като тя не е непременно позната на Земята. Който не се справи бива елиминиран.

В романа има доста старогръдска митология и на който темата му е интересна ще намери какво да прочете. Като цяло намитам тази трета част на историята на Вербер за по-слаба, надявам се да компенсира със следващите две. "Ние, боговете" мога да го класифицирам като роман, внасящ полезно инфо в базата данни "обща култура". За съжаление живота на божествата все така не може да ме заинтригува, но поне научих някои нови за мен неща от частта извън митологията. Романа завършва на никъде, затова не знам какво мога да очаквам от следващия, "Дъхът на боговете", който вече е издаден на български език. Последната пета част предполагам ще се появи след известно време.




 Превод на Георги Ангелов

 Издание на Colobri

 Във Goodreads

Няма коментари:

Публикуване на коментар