петък, 12 декември 2014 г.

Даниел Суарес "Прилив"


"Щом търсите истината, очакват ви чудеса..."
...


Този роман започва с едно наистина голямо научно откритие. Всички знаем за стандартния модел, който използват физиците, за да опишат взаимодействието на елементарните частици - това са електромагнитните, слабите и силните сили. Гравитационните взаимодействия обаче не са включени в този модел. Засега. Това, което откриват групата учени в началото на романа е начин да "виждат" т.нар. гравитационни вълни. До какво ще доведе това всъщност? Ще можем да разберем структурата на пространство-времето, ще можем евентуално и да я манипулираме.

Но още не вдигнали истинска наздравица за това епохално откритие учените са нападнати от терористична организация, която отрича научния прогрес и се крие зад някакви божии постулати (любимците ти, Докинс). Всичко свършва за миг - учените, сградата, всичко е изравнено със земята за секунди. Но понеже няма как главния герой, Джон Грейди, да загине още в първата глава той все пак се събужда - в един друг свят. 

Предлагат на Грейди да сътрудничи, да доразвие идеите си за антигравитацията като работи с най-големите умове на света. В замяна - неговите разработки да останат скрити от света и да обслужват организацията, която иска да има контрол над всички нови технологии. Това всъщност не звучи чак толкова фантасмагорично - дори и сега технологиите първо преминават през ситото на военните, пък после каквото не става за оръжие остава за ползване от нас, оснаталите. 

Грейди ще измине дълъг път за да докаже, че хората имат право да използват тези технологии. И колкото и да е парадоксално за това ще му помогне един ИИ, един крадец и една биологично подобрена жена.

Романът се чете на един дъх, истински технотрилър, който не се отклонява от каноните на жанра. Аз лично много се забавлявах, без да съм толкова критична кое е достоверно и кое не. "Прилив" не ми въздейства толкова емоционално, колкото "Демон", но това не ми попречи да му се насладя изцяло.

Още за романа в Книголандия и Книжен Петър.




   Превод на Радин Григоров

   Издание на Deja Book

   Във Goodreads

Няма коментари:

Публикуване на коментар