понеделник, 18 април 2016 г.

Паоло Бачигалупи "Водосрез"

...

Спомням си много добре момента когато издадоха на български Момиче на пружина на Бачигалупи, защото тогава простих на Бард някои техни предишни прегрешения. Сега, няколко години по-късно, няма как да не ме радва факта, че държа в ръцете си втора книга на този интересен съвременен автор и макар да предусещам, че може би не е толкова добра, колкото Момичето, това не ми разваля удоволствието от четенето. Двата романа са достатъчно различни и няма да се опитвам да правя паралел между тях. Единственото, което ги обединява, е темата за климатичните промени, предизвикани от човека - в първия роман водата беше много, във втория водата не достига.

Действието във "Водосрез" се развива в толкова близко бъдеще, че е почти неразличимо с нашето настояще. Америка все още е разделена на щати, но те до толкова са се хванали за гушите, че не може да става въпрос за никакво сътрудничество. Водния ресурс е крайно недостатъчен и всеки се опитва да отклони потока на водата към себе си с ясното съзнание, че обрича останалите на чиста смърт. Борбата на водата е безмилостна - разбира се на политическо ниво, отделния човек е нищо, а живота като цяло се обезценява с бързи темпове. 

Героите в романа са няколко и като че ли никой не ми стоеше като главен, дори и въпросния Водосрез. Това е професия и тя е мръсна колкото главорез - много сполучлив превод според мен. Другия интересен герой е едно обикновено момиче, което се опитва някак си да оцелее в този неприятен свят. И последния герой, който мога да отлича, е млада жена, журналистка, която иска да разбере къде и защо отива тази вода. Всички събития в романа се случват за няколко дни, действието е бързо и на моменти напомня на трилър.

"Водосрез" е много реален и трезв роман с не малко насилие, но в крайна сметка такъв е света в който живеем. Стегнат, фокусиран, със силен финал. Абсолютно си заслужава четенето :)Превод на Елена Павлова, която е направила чудеса от този текст; не само се забавлявах, а сериозно мисля да вкарам в употреба някои от нейните думи :)

Художник на корицата Живко Петров

Издание на Сиела

Във Goodreads
Няма коментари:

Публикуване на коментар