петък, 24 май 2013 г.

Валтер Мьорс "Градът на сънуващите книги"

"И все пак - да разгърнеш книга, си остава рискована работа."
...

Историята в този роман започва в Драконовите крепости със Змей Митоблудни и неговия поетичен кръстник Данселот, който на смъртния си одър му завещава един ръкопис. Но не какъв да е, а най-съвършения текст в целия свят. След като го прочита и преживява висшето удоволствие да се докоснеш до съвършенството, нашия сладък динозавър решава да издири автора на този невъзможен ръкопис и така се озовава пред вратите на Книговището. А това е град, в който има книги, книги и пак книги - над 600 издателства и около 5 хиляди магазина за книги и това само официално регистрираните. Търговците наричат антикварните книги "сънуващи", защото са нито живи, нито мъртви, а в междинно състояние. Иначе във всяко друго отношение си е град като град и все пак само тук може да опиташ най-апетитните литературни деликатеси. Видимата част от града обаче е само една малка част, а повечето книги се намират в подземията - невъобразимо голям лабиринт от тунели, в който се подвизават Ловците на книги и всякакви други същества, повечето от които недобронамерени.

Естествено някак си, нашият главен герой ще се забърка в куп неприятности. По-голямата част от действието протича под земята, където както казах има книги, книги и пак книги, някои от които смъртоносно опасни.

Романът е написан на много приятен за четене език, а също така авторът ни е предложил и не малко на брой рисунки. Чудна книжка с картинки.

Това, смея да търдя, е първото ми истинско фентъзи, което прочитам без да умра от скука (само Лукяненко прави изключение). Романът ще се хареса само на хора, които наистина обичат книгите, четенето и високите рафтове, а всички останали предполагам ще се отегчат.

На мен не просто ми хареса, ами направо ми се услади. Вкусотия !


 Превод на Светкко О'Славев

 Издание на Orgon с абсолютно маниашка корица

 Във Goodreads

Няма коментари:

Публикуване на коментар