четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Джо Хил "Рога"

"Ако ще изживяваш ада на земята, то бе за предпочитане да си един от дяволите."
...

Какво ли е да се събудиш една сутрин, макар и след тежка нощ и да се окаже, че са ти пораснали рога на слепоочията? Не, не метафорични, защото си разбрал, че половинката ти изневерява, а съвсем, съвсем истински. В комплект с рогата си получил и способност да "чуваш" най-скритите мисли на хората, тези, които никога не се изказват на глас. Точно това се случва една сутрин на нашия герой Иг и няма как човек да не му съчувства поне малко.

Още в самото начало става ясно, че Иг живее в малък ад - неговата приятелка е убита, а вината за това пада върху него. Макар че не го осъждат поради липса на доказателства, всички смятат, че той именно е виновника. Трудно се живее в малък град с тази "вина", а още по-трудно става, когато той чрез новопридобитата си способност разбира, че дори и собствените му родители го смятат за виновен. От друга страна, това че хората му споделят тайните си, води до следа, до начин да разбере какво се е случило с момичето, в което е бил влюбен.

И точно когато става интересно автора прави неочаквана за мен маневра - пълен обратен завой и ние се озоваваме в детството на действащите лица. Тук обаче ще останем само за малко.

Обратно в сегашно време на историята ще се появи и друга гледна точка. Иначе действието е съсредоточено в точно два, три дни. Сравнително рано става ясно кой какво е правил, все пак това не е криминален роман. Историята е за демоните, които живеят във всеки от нас, но е пресъздадена нетрадиционно и не се опитва да ти внуши някакви страхотни прозрения за живота и вселената. Една добра история.

Джо Хил е псевдоним, а зад него се крие сина на Стивън Кинг. Не мисля да ги сравнявам по никакъв начин, но историята е от такъв тип. На мен много ми хареса и с удоволствие бих се сблъскала отново с този автор.


 Превод на Светлана Комогорова - Комата

 Издание на Изток - Запад с готина корица и с техния страхотен шрифт :)

 Във Goodreads

Няма коментари:

Публикуване на коментар