понеделник, 23 декември 2013 г.

Бранимир Събев "Пустинния скорпион"

...

"Пустинния скорпион" е сборник с десет разказа, повече фентъзи, отколкото фантастика. Ето накратко и тях:

"Пустинния скорпион" е най-дългата творба в сборника (по-скоро новела) и започва като типичен уестърн - нашия герой пристига в запустяло малко градче и става шериф. Но не за дълго. Поема отново на път, а ние пък разбираме, че света в който живее не прилича много на нашия. Населен е с много различни същества, повечето недобронамерени към човека, има различно летоброене и всъщност е една огромна пустиня, а морето е крайно недружелюбно. Този свят се управлява от Принца на мрака, а Пустинния скорпион ще има нелеката задача да се пребори с него за бъдещето на света.

В "Кулата в леденото езеро" джудже, елф и принц ще се борят за спасяването на една принцеса.

"Златин и змеят" е много колоритен разказ, случва се нейде по нашите земи. Златин обаче не е обикновен юнак - той си отглежда дракон и има две жени.

"Цикъл" е истинско малко бижу, само две странички, чудесен.

В "Бразая" отново се озоваваме на позната територия, в малко селце, някъде на Дунав. Селцето е тормозено от същества, с които жителите му не могат да се справят и трябва да намерят някакво решение.

В "Играта на боговете" ще станем свидетели на смъртоносна игра на Го, като пуловете, с които играят двама богове, са истински хора от различни епохи. Този разказ е много добър.

"Дракус" е къс и съдържателен, ех, Дракула, ще живееш вечно :)

"Битка за вселената" ще задоволи всеки изтънчен геймърски вкус.

"Жертвоприношение" ме изненада отвсякъде, може би това е хубавото на сборниците с разкази, никога не си съвсем сигурен къде ще се озовеш със следващия. Конкретно в случая - в България, в събитията от тази година през погледа на световноизвестен български писател на фантастика, който чак в последствие е издаден на български. Разказа предлага и трезва картина на родното книгоиздаване.

"Ще крача редом с теб" веднага ми извиква музикална асоциация (I walk beside you на Dream Theater). Този разказ ни пренася в разгара на световна война и ми хареса най-много. 

Много, много свеж сборник, който ми достави истинско удоволствие и ме накара да се усмихна. Бранимир има още две самостоятелни книги, "Човекът, който обичаше Стивън Кинг" и "Хоро от Гарвани", на които ще обърна внимание скоро :)

Още за книгата в Shadow Dance



 Издание на Ибис

 Във Goodreads

Няма коментари:

Публикуване на коментар