вторник, 8 април 2014 г.

Матю Удринг Стоувър "Героите умират"

"Понякога най-трудното в една революция е решението да бъде обявена."
...

Ако потърсите името на Матю Стоувър в Google веднага ще разберете, че той е автора на романите от серията "Междузвездни войни". "Героите умират" обаче няма нищо общо с популярната звездна сага, освен това е част от поредица с главен герой Каин/Хари - две имена за един и същ човек, в зависимост от това, в кой свят се намира. 

Земята и Отвъдие са двата свята в този роман, те са на една и съща планета, но в различни вселени. Хората от "нашата" реалност са намерили начин да преминават от едното място в другото и познайте какво правят там - ами забавляват се по малко извратен начин. Хората, които ходят в Отвъдие са актьори, те участват в различни приключения там, като публиката може да ги преживее чрез тях. Те се намесват в местния живот, но могат да намерят там и смъртта си, не са особено защитени. Иначе влизането в Отвъдие и съпреживяването прилича малко на влизането във виртуална реалност. 

Отвъдие не е развит технологично свят, но за сметка на това там има повече разумни видове, а хората владеят магията. Те само подозират съществуването на другата Земя.

На Земята цари някакъв тип диктатура, с много забрани и правила. Населението е строго разделено на касти. Понеже действието се развива почти изцяло в Отвъдие, тази реалност на Земята е само загатната и аз лично предполагам, че ще видим повече от нея в някоя от следващите части. 

Каква е драмата на нашия герой тук? Манипулиран от корпоративни интереси, строго цензуриран, той трябва да спаси бившата си жена, която от няколко дни е офлайн и има реална опасност да загуби живота си. Ще трябва да се срещне с друг не по-малко опасен противник - Императора на Отвъдие, който се оказа голям симпатяга по мое мнение. Ще последват много битки, надиграване и обрати в действието. 

Много свежарски приключенски роман, с малко фантастика и повече фентъзи елементи. Надявам се да видим и другите части на български.

Още за романа в Книголандия


  
 Превод на Васил Велчев

 Умопомрачително добра корица на Росен Дуков

 Издание на Колибри 

 Във Goodreads

Няма коментари:

Публикуване на коментар