събота, 16 февруари 2013 г.

Кристофър Прийст "Престиж"

Признавам, очаквах с голямо нетърпение тази книга, все пак това е автора на изключителната "Преобърнатият свят". "Престиж" започва повече от добре с...една книга. So far, so good.

Със съдържанието на въпросната книга се запознаваме почти веднага - това е разказ, написан през 1901г. и описва професионалния живот на един илюзионист. Никога не съм се интересувала особено от този тип изкуство, но написаното всъщност е доста интересно. В този разказ общо взето научаваме и за събитията, които се явяват завръзката на цялата история. Следващия разказ е в настоящето, без да се уточнява точно кога е това.

Най-дългата история в книгата започва през 1866г. и е под формата на личен дневник. Да видим какво ще ни каже другата страна.

Историята на втория илюзионист е не по-малко интересна, ще видим неговите професионални изяви, пътуванията и срещата му с Никола Тесла - ех, голям човек е бил безпорно и освен интригуваща историческа личност и голям учен, е и толкова обичан персонаж от писателите.

Развръзката е...хм, зашеметяваща. Кристофър Прийст е голям !

Изтънчена фантастика само за ценители, без космически кораби и битки. 



Превод на Петър Тушков

Издание на Август с красива черна корица.

В края на книгата има обещание за предстоящо  издаване на "Островитяни", която излишно е да споменавам ще бъде изчетена от мен веднагически :)

Във Goodreads




1 коментар:

  1. Браво, чудно ревю, яд ме е, че съм гледал филма, но няма как. Нямам търпение да я зачета!

    ОтговорИзтриване