петък, 4 ноември 2016 г.

Владимир Полеганов "Другият сън"

"За първи път видях другия свят, когато внезапно погледнах нагоре."
...

Очаквах този роман с нетърпение и със силното усещане, че не просто ще ми хареса, а ще бъде едно пълноценно и страхотно четене. Но не по силата на някакво измислено "шесто" чувство, а защото се основава на факти - прочетох преди години сборника с разкази на Владо Полеганов "Деконструкцията на Томас С." и останах толкова очарована, че не успях да напиша нищо смислено за него. Това е парадокса на "толкова много ми хареса, че думите са слаби, за да го изразя". Сега обаче мисля да се реванширам и ще се опитам да споделя колко страхотен роман е  "Другият сън"!

В "Другият сън" има един основен герой, който един ден попада в друг свят, докато се опитва да проведе обикновен телефонен разговор. Този свят не е нито по-добър, нито по-лош от нашия, просто е различен - със собствени физични закони и същества. Той е сравнително нестабилен и зависи от въображението на героя. Героят, от своя страна, по никакъв начин не може да контролира кога и как да "влиза" в него. Самият свят е изменчив и може да бъде всичко от сън, спомен, виртуална реалност, спомен за сън във виртуална реалност до паралелна вселена или дори друга планета.

В началото на романа героят, който е мъж, прекарва малко време в този нов свят, и повече в това, което наричаме обективна реалност. Ходи на работа, има жена, събира се с приятели. Постепенно обаче започва да прекарва все повече време в другия свят, а спомените от реалния му живот избледняват. Не става ясно кога се развива действието, но по различни знаци аз го определям като недалечно бъдеще, когато технологиите са станали още по-голяма част от живота ни. Това, разбира се, не е непременно лошо. 

Романът не е лесен за четене, макар да е сравнително кратък. Не позволява никакво разсейване - съответно аз често препрочитах изречения. В него няма никаква пряка реч и стои като едно цяло.  Не го намирам чак толкова за психологически, както пише на задната корица, за мен е безспорна фантастиката. Да, странен е, но само в положителния смисъл на тази дума. Въпреки формата романа има ясно изразен финал (в стил Black Mirror!) и много от въпросите си намират своите отговори. Намирам романа за една идея по-лесен за четене от разказите.

В заключение ще кажа, че за мен "Другият сън" е един много интелигентно написан роман, семпъл и елегантен, който носи истинска наслада, провокира сетивата и те кара да мислиш докато четеш. Препоръчвам горещо на хората, които харесват по-странната литература, както и на тези, които могат комфортно да живеят в повече от един свят :)



Художник на корицата Росен Дуков 

Издание на Колибри

Във Goodreads







Well done, Владо, със сигурност ще прочета и следващия ти роман :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар