петък, 18 март 2016 г.

Нанси Крес "Братовчедите от вчера"

...

"Братовчедите от вчера" е поредната страхотна "нишова" фантастика в отличната колекция на издателство Екслибрис. След като се насладихме на Вандърмиър на нашия си език, сега е ред на Нанси Крес - съвременна писателка, която има зад гърба си не една награда, но която продължава да пише активно.

Още в първото изречение на задната корица става ясно, че извънземни кацат в Ню Йорк, но авторката тотално е пренебрегнала появата им. Тя не описва какво и как се е случило, а го представя като факт - действието в романа се развива няколко месеца след приземяването им, а хората до голяма степен вече са свикнали. Вместо това Нанси избира да започне историята си с един учен, Мариан, която прави голям пробив в биологията, откривайки нова хаплогрупа на митохондриалната ДНК. Тук е момента да спомена, че научните факти в романа са изпипани с много внимание и това веднага ме спечели. 

И както става в живота нейното откритие ще се окаже важно за интересите на извънземните, които дълго време пазят мълчание по въпроса какво искат от човечеството. В крайна сметка се оказва, че имаме общ враг, който ще връхлети Земята в рамките на десетина месеца. В тази си част историята много ми напомни на "Битие" на Дейвид Брин. 

Няма да крия, че обожавам истории с извънземни и обяснението на Нанси Крес за техния произход наистина ме изненада и очарова едновременно. Имам и личен афинитет към биологията, така че оцених достойно идеята ѝ. 

"Братовчедите от вчера" е кратък, но много елегантен роман. Първоначално ме остави с усещането, че много неща не са казани, че трябва да има още сюжетни линии. Сега вече не мисля така - харесва ми неговата простота, това, че не те засипва с герои и действие. Това е роман-усещане и носи "онова" удоволствие от самото четене. Плюс истинска наука, нещо, което никога не би ми омръзнало.

Още за романа - в Книголандия /разбира се/ :)



Превод на Неза Михайлова

Издание на Екслибрис

Във Goodreads

2 коментара: