сряда, 17 юли 2013 г.

Кристофър Прийст "Островитяни"

"Истинската реалност е онази, която възприемате около себе си, или която - ако имате късмет - създавате сами във въображението си."
...

Ох, не знам от къде да започна...първо освен да поздравя издателство Август, че в рамките на само половин година ни зарадваха с цели два романа на Прийст - страхотния "Престиж" и настоящия "Островитяни". Както се казва, обичам нещата така да се случват. Веднага се застраховам, че съм силно пристрастна към този автор и всичко, което ще последва в редовете по-долу, няма да е ни повече, ни по-малко от супер - субективно мнение.

Както ни подсказва самото заглавие иде реч за някакви острови, но не какви да е, а т.нар. Архипелаг на сънищата. Те обаче са си острови като острови, само дето са много, пръснати из цялата планета, на която има и доста вода съответно, както и лодки, фериботи, рифове, пристанища, заливи, морски фарове, плитчини, плажове и пр. и пр. островни атрибути. Като цяло обстановката веднага ми допадна, особено като видях как живеят тези островитяни, или поне този, който е написал книгата - представете си нещо като постоянна сиеста, 24/7, ако изобщо някой си прави труда да измерва времето.

Самата книгата е замислена като справочник и още в самото и́ начало ще намерим имената на островите, подредени по азбучен ред, така че да е удобно на бъдещите читатели. Изброих 53 острова, за които ще получим някаква информация, включително такива прозаични неща като местна валута, действащи визови закони, климат. В действителност са много повече и както ще видим не чак толкова обикновенни.

Ако до тук нищо не сте разбрали, става още по-лошо - историите, които ще ни разкаже Прийст ще трябва да си ги търсите измежду редовете на този справочник. Няма централен герой, или история, всеки сам ще трябва да си намери парчетата и да ги сглоби. В това отношение романа е по-объркан и от преобърнатия свят, обаче това е положението.

Прийст пише страхотна фантастика, a с вече цели три романа на родния пазар може да се каже, че е сравнително разпознаваем като стил. Този роман прилича повече на "Преобърнатият свят", отколкото на "Престиж", но е една идея по-лесен за четене. Въпреки това може спокойно да го започнете от начало веднага след затварянето на последната страница и съм сигурна, че ще откриете много неща, които сте пропуснали. 

Ако не се страхувате от тъмните, дълбоки води на собственото си въображение, то смело се гмурнете в света на островитяните - а кой какво ще си намери там е друг въпрос.

Страхотен Кристофър, уникален Прийст - която и негова книга да хванете, няма да сгрешите! 


 Превод на Петър Тушков ( за пореден път отлично свършена работа)

 Издание на Август отново с много добра корица

 Бг изданието в Googreads

2 коментара:

  1. Наканих се най-после и аз да я прочета. :) Тази разпокъсаност и липса на централна история и герой ми се сториха освежаващи. По мои наблюдения не се среща често като похват.

    Прийст явно си е майстор обаче. Малко книги са ме вкарвали в подобни екзистенциални размишления както "Островитяни". Една от тях е на братя Стругацки, което си е признание само по себе си...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мишо, да, съгласна съм с теб, Прийст наистина е майстор, а и аз си имам слабост към него. Каня се да прочета още нещо от него, не знам дали ще пуснат и други книги на български, ако не - на английски.

      Изтриване