петък, 20 декември 2013 г.

Сара Уотърс "Малкият непознат"

"Винаги е по-изкушаващо да четеш, отколкото да работиш." 
 
...

Действието в "Малкият непознат" се развива в провинциална Англия, малко след Втората световна война. Сянката на войната се усеща, но не е водещ мотив. Имението, в което се развива действието, се нарича Хъндредс Хол. Това е стара къща от XVIII век, видяла много по-добри години от настоящите. Към момента на действието нейните обитатели едва свързват двата края и с големи усилия подържат домакинството. Те са само трима - възрастна дама и нейните пораснали две деца, Карълайн и Родрик. Разказът се води от д-р Фарадей, той е някъде в своите 30 години и е семеен лекар. Посещавал е това имение като малко момче, защото неговата майка е работела там. Това обаче се споменава мимоходом, действието е съсредоточено в сегашния момент, а миналите събития са само лек фон.

Както може да се очаква от такъв тип роман действието се движи бавно, в синхрон с времето си, както и с мястото, където се случва всичко. Тези хора са далече от забързаното ежедневие, както чисто географски, така и емоционално. Нещата, които ги вълнуват, са прости - реколтата, ремонтите по къщата, парите, които са крайно недостатъчни. Затова едно събиране на по питие със съседите си е голямо вълнение. И към тази малко подтискаща обстановка се прибавя и странното държание на самата къща. О, тя е страхотна - величествена, с твърде много стаи и твърде много истории. Започват да се случват необясними неща, местят се предмети, чуват се гласове. Но това изобщо не е роман за духове, които бродят из старите къщи. Историята на Сара Уотърс е неуловима, точно както "малкият непознат", който винаги се движи някъде на ръба на съзнанието.

Една класическа история за дълги зимни вечери, в която времето не бърза, а се носи достолепно, следвайки своята си логика. Въпреки това до последно няма да сте много наясно какво ще се случи. Много нежен роман и същевременно много мрачен. И като казвам много мрачен, имам в предвид наистина много. На мен лично страшно ми хареса.

Другия роман на Сара Уотърс, който съм чела, е "Нощна стража". В него действието се развива в Лондон, по време на бомбандировките. Разказва се за няколко жени, които са и интимни партньори. Най-запомнящото в този роман е времето, което се движи твърдо отзад напред.

Много са различни тези два романа, не мога да направя някакво сравнение, но всеки е прекрасен сам за себе си. Хепи енд? Не, Сара Уотърс не е фен на това :) Може да им се насладите напълно чрез чудесния превод на Милен Русков.




 Превод на Милен Русков

 Издание на Алтера

 Българското издание в Goodreads

Няма коментари:

Публикуване на коментар