сряда, 21 май 2014 г.

Йоасар Кубер "Експериментът МК Борн"

...

Спомняте ли си как Робърт Гилбрейт се оказа Джоан Роулинг? В случая с Йоасар Кубер ситуацията е почти същата, само че зад този мъжки псевдоним стои български автор, също жена. За съжаление не знам точно коя, но може би ще разбера някой ден.

"Експериментът МК Борн" е една чудесна шпионска история, случваща се в наши дни, в Европа, Америка и Близкия изток. Действието започва в Берн, Швейцария, с терористичен акт. Има доста жертви, но един от терористите остава жив. И тук не започва обичайното при такава ситуация разследване. То може би си има, но ние няма да се занимаваме с него. Вместо това ще видим предисторията през погледа на различните участници. А те са много и често нямат нищо общо помежду си.

Съвсем очаквано за такъв тип роман действието се движи бързо. Оцелелия терорист ще се озове в софийска болница, въпреки че няма нищо общо със страната ни. Един българин ще се опита да се срещне със сина си, който никога не е виждал, само за да го изгуби окончателно. Ще се срещнем и с тъмната сянка на нацизма чрез един лекар и учен. Едно палестинско момиче ще се опита да открие себе си.

Не смятам да разкривам повече от сюжета, само ще добавя, че е достатъчно заплетен и не те оставя да се разсейваш. Подробностите са пипнати и то много, личи се че са правени проучвания. От друга страна моментите, в които действието ни връща назад във времето, са по-бавни като ритъм, много по-разказвателни и допълват чудесно историята. Няма конспиративни истории в този роман. Дали ще направите връзка с филмите от поредицата за Борн е по-скоро въпрос на лично усещане - за мен нямат много общо.

Това е дебютен роман, който е страшно добър според мен. Защо автора пише под псевдоним не ми е известно, но силно се надявам да продължи да го прави :)




 Издание на Труд

 Във Goodreads

 Сайта на автора: http://yoasar-kuber.com/


Няма коментари:

Публикуване на коментар