сряда, 28 май 2014 г.

Октавия Е. Бътлър "Ритуали на съзряването"

...

Ето че дойде време и на втората част от трилогията "Ксеногенезис" на Октавия Бътлър. Като средна книга "Ритуали на съзряването" има задачата да доразвие действието от "Зора" и да ни подготви за финалната права. И ако в предната част ставаше въпрос основно за Лилит Аяпо и нейния избор да се довери на извънземните, то тази втора част се занимава с нейния син, Акин, който е само едно от децата ѝ, но е по-специален, защото е от мъжки пол.

Акин се ражда като човешко дете, прилича съвсем на истинско бебе, единствената разлика е, че е много по-интелигентен - умственото му развитие далеч изпреварва физическото. Повествованието в романа се води от него и макар че е само на няколко месеца няма да се занимаваме с бебешки истории. Октавия Бътлър ще ни разкаже малко повече за начина по който е заченат той и подобните на него деца - те имат по двама човешки и двама извънземни родители. Сложната схема по която това се случва ми стана по-ясна в тази част. 

На обратната страна на медала стоят хората, които не искат да имат нищо общо с извънземните. Те живеят дълго, но не могат да имат деца. Проблема при тях е много сериозен, защото броя им намалява, а не могат да открият решение за някакъв прираст. Все пак верни на човешката си природа не пропускат и да се убиват, нищо че застрашително намаляват. 

Естествено Акин ще се намеси в делата и на двете групи. В романа той бързо достига своята 20-годишнина, когато му предстои метаморфоза. Никой не знае предварително в какво ще се превърне той. В крайна сметка не остава човек, но успява да състави план за това как да започнат да се раждат човешки деца. Дали неговото решение на проблема ще сработи най-вероятно ще научим в последната, трета част.

Дали защото вече ги познавам, но успях да разбера по-добре извънземните. Междувидовата любов, която може би малко шокира в първата част, тук вече стои съвсем на място. Ами дано не сте гнусливи :)

Очаквам с нетърпение финала на историята!



 Превод на Владимир Полеганов (супер!)

 Отново фантастично красива корица от Росен Дуков

 Издание на Колибри

 Във Goodreads

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар