четвъртък, 25 април 2013 г.

Боримир Дончев - Борей "Самира"

"...човек е твърде малък в сравнение с обстоятелствата, които го заобикалят."
...
Годината е 1683-а и някъде из дебрите на Отоманската империя отряд полски хусари взимат в плен част от харема на султана. Настаняват го близо до Виена, а това са двайсетина красиви жени, между които и Самира. Докато чакат инструкции какво да правят с тези жени войниците ги опознават и настава един истински, хъм...културен обмен между двете на практика враждуващи страни.  

Султанският харем обаче се оказва прикритие на добре обучен еничарски отряд. На война, като на война. Как Самира е станала еничар и какви мисии е имала в миналото ще разберем чрез кратките отклонения от настоящето действие в романа. Тези истории са вплетени много добре в основното действие, което започва близо до Виена, град, който до сега дава отпор на разширяването на империята на запад и север. Европейците обаче се обединяват за да отблъснат турското нашествие.

Самира е била вербувана още като дете и тя реално няма спомени за своя произход. Миналото обаче я зове и тя тръгва след него. Какво да се прави, roots bloody roots (да, култово парче).

Малко неща са по-секси от красиви жени, които са и хладнокръвни убийци. Романът предлага много голяма наслада за сетивата и е определено много колоритен. Освен това е и приятен начин да научиш някои исторически факти от едни доста далечни вече времена, но без да е досадно. Действието се движи с добро темпо, няма протяжни описания на битки. Има и доста реални исторически личности. Аз май не си падам много по историческите романи, но този много ми хареса, може би защото не ми звучеше като типичен представител на жанра. Освен това и много се забавлявах!

Много висок старт за новата библиотека "Гравитация" - поредица за модерна българска литература на издателство "Изток -Запад". Очакваме нищо по-малко от качествена литература от наши автори. И разбира се пожелавам успех на поредицата.

Много хубаво ревю в Книгозавър и още едно на "виновника" Христо Блажев в Книголандия.



Издание на Изток-Запад, с наистина красива корица

"Самира" в Goodreads


Няма коментари:

Публикуване на коментар