понеделник, 8 април 2013 г.

Мишел Уелбек "Възможност за остров"

"След известна възраст животът става преди всичко административен."
...

"Когато любовта е проста,
когато всичко те вълнува-
във времето навярно съществува
възможността за остров."
...

Това е историята на Даниел, неочовек. Той е съвкупност от по-старите си версии като първообраза е Даниел 1.1, който е бил човек. В по-голямата част от романа се разказва за Даниел-човекът, а времето на действието е в наши дни, т.е. в самото начало на 21-и век. Времето, в което се намира неочовекът е някъде в бъдещето, където реално почти не са останали хора.

Даниел-човекът е комедиант или смешник, както той сам се определя, изнася представления, участва във филми, пише сценарии. Той е професионалист и изкарва много добри пари. По нашите съвременни критерии е човек, който има всичко. Даниел попада случайно на сбирка на елоимити, секта, която почита и очаква завръщането на Елоимитите - извънземните създатели на човечеството. Той не вярва на всичко това, но се занимава с тях, донякъде от скука. Тези хора строят "посолство" на един остров в Канарския архипелаг, в което да посрещнат извънземните. В действителност обаче те се занимават с далеч по-научни неща и както ще видим тяхното начинание дава резултат около три века по-късно.

Даниел-неочовекът преминава през две версии. В първата част на книгата са коментарите на Даниел 24, а във втората - на Даниел 25.

Това е накратко фабулата, но това не е фантастика. Въпреки че в романа присъства бъдещето Уелбек ни е показал една доста пълна картина на днешния свят. Повече като усещане, отколкото като факт. Честно казано не разбирам защо този автор се води за скандален, може би трябва да прочета поне още един негов роман. Нито бях скандализирана, нито ми беше циничен, нито труден за четене. Обаче...

След последната страница се чувствах изцедена като лимон. И мисля, че за първи път разбрах какво значи израза "хванат за топките", макар и по очевидни причини да не съм притежател на такива. 

Ужасно ми хареса тази невъзможна книга !


  Превод на Галина Меламед

  Издание на Факел експрес

   Във Goodreads

Няма коментари:

Публикуване на коментар