петък, 31 май 2013 г.

Дъглас Кенеди "Мъртво сърце"

"Съдбата не е жестока. Съдбата е тъпа."
...

Героят на този роман е мъж, на 38, необвързан, отегчен от работата си и явно от живота. В една антикварна книжарница в Бостън си купува стара карта на Австралия, която буквално му влиза под кожата и малко след това той се озовава в Даруин, дълбоко съжалявайки за взетото решение. "Влюбиш ли се в карта, съсипваш живота си." - казва автора.

Даруин е средно голям град, най-северната точка от шосето, което обикаля по ръба на целия континент. Кръстен е на английският учен Чарлз Дарвин (то и така се изписва на английски Darwin), но това го прочетох в Уикипедия докато търсех къде се намира този град. За хубаво или за лошо тази история започва от тази почти най-северна точка на Австралия.

И докато си мислех как ще кръстосвам Австралия на длъж и на шир нашия герой Ник взе че се застопори на едно място и то не много далече от първоначалната му точка - малък град, който изобщо не съществува на картата. Последвалите събития са в стил Тарантино или поне моята асоциация е такава. 

Много готино "черно" романче, което може да се прочете за една нощ и на мен адски ми допадна. За първи път чета автора, но ще повторя.


 Превод на Ангел Игов

 Издание на Colibri

 Във Goodreads







Няма коментари:

Публикуване на коментар